Ābolkūka ar restīti
320 g kviešu milti
2 mazas olas
180 g auksta sviesta
90 g + 2 ēdk. cukura
800g - 1 kg āboli
šķipsniņa sāls
kanēlis
Miltiem pievieno 90g cukura, šķipsniņu sāls un aukstu sviestu sagrieztu mazos gabaliņos. Visu sastrādā drupatās. Pievieno vienu mazu olu un otras olas baltumu (dzeltenumu noglabā pārsmērēšanai). Samīca viendabīgu un gludu mīklu. Ieliek uz brīdi ledusskapī.
Nomizo ābolus, izņem serdi un sagriež plānās šķēlēs. Ja āboli ir ļoti cieti, tos ieliek katliņā vai lēzenā pannā ar pāris ēdamkarotē ūdens un dažas minūtes pasautē.
Ieslēdz cepeškrāsni uz 200C. Izņem mīklu no ledusskapja un 2/3 izrullē pīrāga (tartes) formas veidnes lielumā un ieklāj tajā, maliņas var būt pat nedaudz pāri. Uzklāj cepampapīru un uzliek smagumu (keramikas vai parastos zirņus). Liek cepeškrāsnī uz 10-12 min., tad smagumu un cepampapīru noņem, ieliek vēl uz 5 min. cepeškrāsnī, lai virsma pīrāga pamatnei izskatās sausa.
Izceptai pamatnei pa virsu liek ābolus, pārkaisa ar pāris ēdamkarotēm cukura un uzber nedaudz kanēli. Tad ņem atlikušo 1/3 mīklas un plāni izrullē, sagriež strēmelēs un kārto restītē pa virsu āboliem, malas nedaudz piespiežot pie pīrāga pamatnes. Apsmērē restīti ar olas dzeltenumu, kam piekuļ tējkaroti auksta ūdens vai piena. Liek atpakaļ cepeškrāsnī uz 15 min.
Piezīmes:
* Ābolus izmantoju "Antonovka" šķirnes, tie ir skābeni rudens āboli ar šķirnei raksturīgo garšu, kas atgādina arī bērnību. Pīrāgam labi derēs arī lielveikalos pieejamie 'Granny Smith' šķirnes āboli.
* Restīti var aizstāt ar drupatām, mīklu sarīvējot uz rupjās rīves. Šajā gadījumā smilšu mīklas pamatnei izmanto tikai vienu olu. Gadījumā, ja mīkla ar vienu olu ir drupana, pielej ēdamkaroti vai divas auksta ūdens.
* Pīrāgu var pasniegt gan siltu, gan atdzesētu, ar saldējumu vai putukrējumu.