Rabarberu laiks
- Rabarbers patiesībā ir dārzenis. Viens no pirmajiem pavasara dārzeņiem, kas pavasarī mums dāvā daudz dažādus vitamīnus un organiskās skābes.
- Rabarberam ēdams ir tikai kāts. Lai gan lielās lapas nav bīstamas, tās aiztiekot, uzturā lietot gan nevajadzētu, jo tās satur kalcija oksolātu un pārmērīgs tā patēriņš var rezultēties ar nierakmeņiem.
- Rabarberu kātus uzturā ieteicams lietot tikai līdz Jāņiem, jo pēc tam tie pāraug un tajos veidojas pārāk liels skābeņskābes daudzums, kas organismā reaģējot ar kalcija sāļiem veidos šos oksolātus, kā rezultātā tiekam pie nierakmeņiem un citām vesselības problēmām.
- Vārds “rabarbers” cēlies no latīņu valodas rhabarbarum, kas tulkojumā nozīmē “barbaru sakne”.
- Rabarberi sākotnēji tika izmanoti kā ārstniecības augi. Tie pazīstami jau aptuveni 5 tūkstošus gadu un nāk no Ķīnas. Tikai 17.gadsimta beigās, kad cukurs kļuva pieejamāks, rabarberus Eiropā sāka audzēt arī kulinārijai.
- Rabarberi var izaugt pat 2-3 metru augsti.
- Rabarberus parasti gatavo desertos un kūkās ar lielu daudzumu cukura vai kopā ar citiem saldiem augļiem, jo tie ir ļoti skābi. Rabarberus var sautēt apelsīnu vai ananāsu sulā, lai ēdienam piedotu saldenu noti, neizmanotojot cukuru.
- Skābākie ir zaļie kāti, sārtie kāti ir mazāk skābi, jo satur vairāk augļu cukura. Nav nepieciešams rabarberu kātus mizot, jo gatavojot karstumā, miza ātri kļūst mīksta.
- Jo lielāks daudzums rabarberu kāta sarkanās un sārtās daļas, jo ēdiens iegūs vairāk rozīgu toni. Zaļā kāta daļa izstrādājumam piešķir bāli zaļu toni, bet zaļā un sarkanā kāta mizu sajaukums iedos brūnganu nokrāsu.
- dažādās pasaules malās (US, Kanādā, UK, Austrālijā u.c.) maijā un jūnijā notiek rabarberu festivāli ar modes skatēm veltītiem rabarberiem, rabarberu ēšanas sacensībām un dažādiem ēdieniem pagatavotiem no rabarberiem.
- pastāv vairāk kā 20 rabarberu veidu. Sezonā viens cers var saražot pat 40 kg rabarberu
- 100 g rabarbera satur 94 g ūdens un daudz vērtīgu vitamīnu, īpaši A, C un P, kā arī minerālvielas: kalciju, magniju, kāliju, un tas viss tikai 21 kalorijā.
- rabarberi uzlabo kuņģa un aknu darbību, labvēlīgi ietekmē sirds slimniekus, asinsradi veicinošs, apetīti uzlabojošs un liekā svara pazeminošs līdzeklis.