Ķirbja maizītes
150 g ķirbja biezenis
350 g milti
6 g (2 tējk.) sausais raugs
120 ml piens
50 g sviests
35 g brūnais cukurs (saldākam variantam pievieno vairāk, apmēram 90 g)
1/2 tējk. (3 g) sāls
1 olas dzeltenums pārsmērēšanai
* pildījumam mini mocarellas bumbiņas vai kausētais siers
+ cepamais diegs un Indijas rieksti kātiņam
Lai iegūtu ķirbja biezeni, to nomizo, izņem sēklas un liek katliņā ar pāris ēdamkarotēm ūdens vai cep cepeškrāsnī apmēram 15-20 min. 170C. Kad ķirbis ir mīksts, to izberž caur sietu vai sablendē.
Izkausē sviestu un lej bļodā kopā ar pienu, pieliek ķirbja biezeni, cukuru, sāli un samaisa. Citā bļodā samaisa miltus ar sauso raugu un maisot ber klāt šķidrajai masai (masai jābūt atdzisušai!). Kārtīgi samaisa ar karoti un samīca ar rokām. Pārklāj ar drāniņu un atstāj istabas temperatūrā uzrūgt apmēram 1-1,5 h.
Kad mīkla manāmi uzrūgusi, to izņem no bļodas un ar rokām kārtīgi samīca.
Sadala pa porcijām. Kopējais svars, kas sanāk no šī produktu daudzuma, ir ap 700g. Veidojot porciju ap 50g, sanāk 14 gab. neliela izmēra ķirbīši.
Katru porciju veido apaļu. Ja vēlas likt pildījumu, tad bumbiņu saplacina un vidu ieliek vienu mini mocarellas bumbiņu vai gabaliņu kausētā siera. Aizloka ciet un nedaudz paviļā, lai sanāktu apaļa maizīte.
Tālāk ņem virtuves diegu un aptin bumbiņai, kā saiņojot dāvanu, lai sanāk 8 daļas, virspusē sasien mezglu un galus nogriež. Augšdaļā vidū iespiež vienu Indijas riekstu - kātiņu.
Ieslēdz uzsilt cepeškrāsni uz 180C.
Kad cepeškrāsns uzsilusi un "ķirbīši" vēl nedaudz uzrūguši (apmēram pēc 20-30 min.), tos apziež ar olas dzeltenumu, kas sakults ar ēdamkaroti auksta ūdens un liek cepties uz 20-25 min., kamēr kļūst skaisti zeltaini.
Izņem un atdzesē, tad noņem diegu, pārgriež gan augšpusē, gan apakšā un uzmanīgi visus izvelk.
Piezīmes:
* Olu baltumu var izmantot bezē "spociņu" (cepumu) pagatavošanai.
* Indijas riekstu vietā var izmantot pekanriekstus, valriekstus, kanēļa standziņu vai ko citu, kas atgādina ķirbja kātiņu.
* atlikušo ķirbja biezeni var sasaldēt, pagatavot ķirbja krēmzupu vai sablendēt ķirbja dzērienā kopā ar pienu un saldinātu iebiezināto pienu.
* piemēroti ir ķirbji, kas ir domāti biezeņzupām (miltaini un viendabīgi), piemēram, sviesta ķirbis, riekstu, muskata ķirbis u.c.
* sausā rauga vietā var ņemt svaigo raugu attiecīgi 18 g. Tos sadrupina bļodiņā ar ēdamkaroti ūdens (istabas temperatūrā), tējkaroti cukuru un tējkaroti miltu. Izšķīdina un atstāj nedaudz uzrūgt apmēram 10 min. Tad liek klāt miltiem.
Add comment
Comments