Borščs

Kārtīga boršča pagatavošana no nulles ir laikietilpīgs process, tāpēc to gatavo lielā katlā un sanāk vairākām dienām vai pusdienas ļoti lielai saimei. No zemāk minētajām sastāvdaļām sanāca apmēram 3,5 l zupas. Un zupa bija pamatīga, jo karoti varēja stāvus tajā ielikt.

Sastāvdaļas buljonam:

0,5-0,7 kg liellopu gaļa ar kaulu 

1 burkāns

1 sīpols

2 lauru lapas

4-5 veseli pipari

Zupai:

2 kartupeļi

0,5 kg kāposts (maza kāpostgalviņa vai puse no lielākas)

0,5 kg svaigas vai vārītas bietes

2 burkāni

1 sīpols

gabaliņš selerijas saknes

70 g (2 ēdk.) tomātu pasta

citrons vai 2-3 ēdk. galda etiķa

sāls, pipari, asie pipari

zaļumi

1. Gatavo buljonu - liellopa gaļu ar kaulu ūdenī uzvāra un visu ūdeni nolej. Uzlej tīru ūdeni (apmēram 2,5-3 l), pieliek veselu, nomizotu burkānu, sīpolu, lauru lapas un piparus, un visu vāra 2,5-3 stundas.

2. Pēc noteiktā laika gaļu izņem, buljonu izkāš un lej atpakaļ katlā. Pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus un salmiņos sagrieztus kāpostus (jaunos kāpostus pievieno, kad kartupeļi ir kādas 10 min.pavārījušies) un visu vāra uz nelielas uguns.

3. Tikmēr smalki sagriež sīpolu un liek uz pannas sakarsētās taukvielās apcepties (neliela uguns, lai sīpoli nepiedeg).

4. Nomizo un sarīvē uz rupjās rīves bietes (svaigas), burkānu un seleriju. Liek klāt pie sīpoliem uz pannas apcepties apmēram 10 min. Pievieno tomātu pastu, apmaisa un visu pannas saturu liek katlā varīties. (Ja tiek izmantotas jau vārītas bietes, tad tās pievieno katlā šajā noslēgumposmā).

5. Tikmēr atkaulo un sagriež nelielos gabaliņos gaļu. Liek klāt katlā pie dārzeņiem.

6. Kad viss ir pavārījies vēl apmēram 10 minūtes, piespiež pusi no citrona sulas un pieliek sāli un piparus. Visu apmaisa un pēc nepieciešamības vēl pievieno garšvielas vai otru pusi citrona sulas. 

7. Noņem no uguns un pievieno sasmalcinātus zaļumus (dilles, pētersīļus vai citus). 

Piezīmes:

  • borščam vēl var pievienot sarkano papriku un svaigus vai konservētus tomātus. 
  • pasniedz ar pusdienu maizītēm jeb ukraiņu tradicionālajām "pampuškām".