Aveņu un baltās šokolādes siera kūka

Aveņu masai:

400 g avenes (saldētas vai svaigas)

1 ēdk. (bez kaudzes) kukurūzas (vai kartupeļu) ciete

1/4 glāzes ūdens (apm.6 ēdk.)

Pamatnei:

180 g cepumi

60 g sviests

Siera kūkas masai:

400 g krēmsiers

50 g cukurs 

300 g baltā šokolāde

100 g saldais krējums 

100 g skābais krējums (vai grieķu jogurts)

3 olas (istabas temperatūrā)

šķipsniņa sāls

1 tējk. vaniļas cukurs vai ekstrakts

  1. Sagatavo visus produktus, tos izņemot no ledusskapja.
  2. Sāk ar aveņu masas sagatavošanu. Katliņā samaisa ūdeni ar cukuru un kukurūzas cieti (ja izmanto kartupeļu cieti, tad katliņā lej tikai 3 ēdk.ūdens un atlikušās 3 ēdk.auksta ūdens samaisa ar kartupeļu cieti un pievieno, kad avenes uzmet burbuli un sākušas vārīties, pielej cieti un sagaida atkal, kad uzvārās un ņem nost no uguns). Sagaida, kad sāk vārīties, nogriež uz nelielu uguni un ļauj lēnām paburbuļot apmēram 3 minūtes. Noņem no uguns un izberž caur sietu, tādā veidā atbrīvojoties no sēkliņām. Atdzesē. 

3. Gatavo kūkas pamatni. Uzsilda cepeškrāsni uz 200C. Sasmalcina cepumus un samaisa ar izkausētu sviestu. Ieber 26cm apaļā kūkas formā un vienmērīgi izvieto pa formu, piespiež (izmantoju glāzes apaļo apakšu, lai piepresētu). Liek cepties uz 10 min. Kad gatava, pamatni izņem, liek atdzesēties un nogriež cepeškrāsni uz 160C. Cepeškrāsns apakšējā nodalījumā ieliek pannu vai trauku ar karstu ūdeni.

4. Gatavo viduci kūkai. Ūdens peldē izkausē balto šokolādi, pievienojot saldo krējumu.

5. Palielā bļodā liek krēmsieru, krējumu un cukuru, šķipsniņu sāls, visu kuļ (ar miksera vidēju ātrumu) vai ar roku kārtīgi samaisa apmēram 3-5 minūtes, kamēr masa kļūst gaisīgāka un cukurs izkusis. 

6. Uz maziem miksera apgriezieniem vai ar roku pa vienai pievieno un iemaisa masā olas.

7. Pievieno izkausēto šokolādi, tāpat uz maziem miksera apgriezieniem vai iemaisot ar karoti.

8. Uz izceptās pamatnes lej apmēram pusi no krēmsiera masas. Pa virsu uzliek dažas tējkarotes ar aveņu masu. Ar smailu kociņu (piemēram, zobu bakstāmo) velk cauri aveņu masas pikučiem, veidojot marmora (vai sirsniņu) rakstu.

9. Tālāk pa virsu liek atlikušo krēmsiera masu (lieku lēnām ar ēdamkaroti, lai apakšējais slānis neuzmaisās uz augšu), noklājot apakšā esošo rakstu. Pa virsu atkal veido rakstu.

10. Liek cepties abpusējā režīmā uz 160C apmēram 50 min. Kad laiks ir pagājis, izslēdz cepeškrāsni, durtiņas paver nelielā spraugā (var ielikt karoti durvīs) un atstāj kūku uz pusstundu cepeškrāsnī. Pēc tam atver pavisam cepeškrāsns durvis un atstāj uz vēl pusstundu. Pēc tam atdzesē pilnībā. Liek ledusskapī vismaz uz pāris stundām vai visu nakti.

Pasniedz ar atlikušo aveņu mērci.

Piezīmes:

  • cepumu pamatnei izmantoju Selga cepumus ar šokolādes garšu. Derēs arī klasiskie vai citām garšām, vai citi drupani cepumi (piemēram, auzu cepumi).
  • ja vēlas, lai kūka ir biezāka/lielāka, pievieno vairāk krēmsiera, pārējo produktu daudzumu atstāj to pašu.
  • lēna kūkas atdzesēšana nepieciešama, lai kūka nesaplaisātu. 
  • krēmsiera masu jāuzmanās nepārmaisīt, pārāk daudz gaisa masā var veicināt kūkas plaisāšanu. Krēmsiera kūku var pagatavot arī bez miksera.
Rating: 0 stars
0 votes

Add comment

Comments

There are no comments yet.