Valmieras salāti
Rasola tipa salāti, bet tikai ar trim sastāvdaļām. Beigās, protams, viss samaisīts kopā ar majonēzi un tomātu mērci. Sastāvdaļu mērvienības ir variējamas, tā teikt "ņem uz aci", ievēro tikai principu, ka visas sastāvdaļas aptuveni ir vienādās daļās.
Valmieras salātu recepte dzīvo kopš 1969.gada, kad vietējā restorāna "Gauja" pavāre Ruta Bušmane šos salātus meistarīgi saika kopā. Lai gan restorāna jau sen vairs nav, salāti ātri iegāja tautās un ar dažādām niansēm recepte joprojām mūsdienās dzīvo un ir sevišķi iecienīta valmieriešu virtuvēs :)
300g siera (Holandes, Krievijas vai cits fermentētais siers)
6 vārītas olas (M izmēra)
4 vidēji lieli marinēti gurķi (apm.600g)
majonēze
tomātu mērce
šķipsniņa sāls
zaļumi dekorēšanai
- Sarīvē sieru. Tikai sieram izvēlos smalko rīvi, bet var arī rupjākās skaidiņās.
- Sarīvē olas uz rupjās rīves.
- Sarīvē gurķi uz rupjās rīves atsevišķā traukā. Nedaudz nospiež un lieko šķidrumu nolej.
- Visas sastāvdaļas liek bļodā. Pievieno majonēzi un tomātu mērci. Samaisa. Pēc garšas pievieno sāli, ja nepieciešams.
- Dekorē ar svaigiem zaļumiem (pētersīļa lapiņu vai dillēm).
- No šī daudzuma sanāk daudzuma nedaudz virs kilograma.
- Gurķus var arī sagriezt smalkās strēmelēs nevis rīvēt.
- Var izmantot aso tomātu mērci vai ar ķiplokiem, kā arī dažādos kečupus
- Daļu majonēzes var aizstāt ar krējumu