Smilšu mīkla
Smilšu mīkla ir pamats visām tartēm, pīrāgiem (ne pīrādziņiem), kišiem un kūkām. No tās var arī pagatavot cepumiņus un drumstalas. To pagatavot ir diezgan vienkārši un ātri. Dažkārt tā tiek saukta par 1:2:3 mīklu, atbilstoši proporcijām ir sastāvdaļas: 100g cukura-200g sviesta-300g miltu. Dažādās receptēs proporcijas tiek variētas, atkarībā no vēlamā rezultāta.
Daži knifiņi šīs mīklas pagatavošanai:
* pirms mīklas gatavošanas sviestu paturēt 10-15 min. istabas temperatūrā, lai tas kļūst nedaudz mīkstāks un vieglāk samīcāms
* veselu olu var aizstāt ar olas dzeltenumu+3 ēdk.auksta ūdens vai izmantot tikai 4-6 ēdk.auksta ūdens (šajā gadījumā pamatne būs cietāka, stingrāka, ne tik maiga un drupana)
* jo vairāk mīklā ir cukura, jo tā ir skraukstošāka, ja cukurs ir mazāk, mīkla ir trauslāka un drupanāka
* mīklu mīca tik ilgi, līdz tā kļūst viendabīga un vairs nelīp pie virsmas un rokām, tā arī nedrūp. Jāuzmanās to nepārmīcīt (sevišķi, izmantojot virtuves kombainu), tā var kļūt pārāk cieta
* kviešu miltus (405. vai 550.tipa) daļu var aizstāt ar pilngraudu vai speltas miltiem. Sāļajām tartēm lieliski der arī rudzu milti
* pirms likšanas krāsnī mīkla jāatdzesē ledusskapī apmēram 30 min. (vai 5 min. saldētavā steidzīgajiem), lai sviests atkal kļūst ciets un tā neizplūstu, labāk saglabātu formu cepoties
* cep 180-200C 10 min. ar svaru (izmanto vai nu keramikas vai parasto zirņus, kurus uzber uz cepampapīra virs mīklas), tad to noņem un cep vēl 5 min., kamēr virsma ir apvilkusies un vairs nav mitra.
* keramikas formu, kas ir bieza un lēnām uzkarst, liek no apakšas pirmajā vai otrajā cepeškrāsns nodalījumā 200C. Plānāka materiāla (metāliskās) formas liek vidusdaļā un uz mazākiem grādiem vai īsāku laiku
Smilšu mīkla
125 g sviesta
200 g kviešu miltu (405. vai 550.tipa)
1 maza ola (vai 1 olas dzeltenums+3 ēdk.auksta ūdens)
šķipsniņa smalkā sāls
50 g smalka cukura vai pūdercukura (tikai saldajam variantam)
Lielā bļodā ieber miltus, šķipsniņu sāls un cukuru, samaisa. Piegriež mazos gabaliņos sviestu un ar pirkstu galiem samīca drupatas (vai ļauj to darīt virtuves kombainam ar maziem apgriezieniem).
Tad pieliek olu vai olas dzeltenumu un ūdeni, samīca.
Kad sastāvdaļas sajaukušās, mīklu pārnes uz galda virsmas un lēnām mīca, līdz izveidojas viendabīga, gluda mīkla. Ietin pārtikas plēvē vai savādāk nosedz un liek ledusskapī uz pusstundu.
No šī daudzuma sanāk apmēram 430g mīklas, viena porcija. Ar to var izklāt 26-28cm tartes veidni.
Add comment
Comments