Rauga mīkla (pamatrecepte)

Sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā.

Ieraugam:

1 ēdk. (15 ml) remdena, nevārīta ūdens

30 g svaiga rauga

1 tējk. (7 g) cukura

1 ēdk. (15 g) miltu

Mīklai:

300 ml piena vai ūdens 

500 g kviešu miltu 

1 tējk. (5 g) sāls

 

  1. Ieraugam bļodiņā ielej remdenu ūdeni, 1 ēdamkaroti cukura un iedrupina raugu. Samaisa, lai raugs izkūst. Pieber 4 ēdamkarotes miltu un visu samaisa (vēlams ar koka karoti). Noliek malā uz 10-15 min. uzrūgt.
  2. Lielā bļodā ieber miltus. Vidū izveido iedobumu un ielej ieraugu. Pievieno pienu vai ūdeni, sāli un visu samaisa (ar rokām vai miksera/virtuves kombaina mīklas āķīšiem). Mīkla sanāks lipīga, tāpēc to apsedz un noliek siltā vietā uz 10-20 min. Tad izņem no bļodas un mīca uz viegli ieeļļotas virsmas tik ilgi, kamēŗ tā kļūst elastīga un atsperīga. Ja sāk lipt pie virsmas, liek atpakaļ bļodā un raudzē 40 min. 
  3. Mīklu liek atpakaļ ietaukotā (ar eļļu ieziestā bļodā) un noliek apmēram uz 40 min.-1 h siltā vietā rūgt.
  4. Kad mīkla uzrūgusi, to vēlreiz kārtīgi izmīca. Veido vēlāmo izstrādājumu vai izrullē un izklāj uz plāts. Pirms cepšanas to vēl atstāj uz 10-20 min. uzrūgt.