Rauga mīkla (pamatrecepte)
Sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā.
Ieraugam:
1 ēdk. (15 ml) remdena, nevārīta ūdens
30 g svaiga rauga
1 tējk. (7 g) cukura
1 ēdk. (15 g) miltu
Mīklai:
300 ml piena vai ūdens
500 g kviešu miltu
1 tējk. (5 g) sāls
- Ieraugam bļodiņā ielej remdenu ūdeni, 1 ēdamkaroti cukura un iedrupina raugu. Samaisa, lai raugs izkūst. Pieber 4 ēdamkarotes miltu un visu samaisa (vēlams ar koka karoti). Noliek malā uz 10-15 min. uzrūgt.
- Lielā bļodā ieber miltus. Vidū izveido iedobumu un ielej ieraugu. Pievieno pienu vai ūdeni, sāli un visu samaisa (ar rokām vai miksera/virtuves kombaina mīklas āķīšiem). Mīkla sanāks lipīga, tāpēc to apsedz un noliek siltā vietā uz 10-20 min. Tad izņem no bļodas un mīca uz viegli ieeļļotas virsmas tik ilgi, kamēŗ tā kļūst elastīga un atsperīga. Ja sāk lipt pie virsmas, liek atpakaļ bļodā un raudzē 40 min.
- Mīklu liek atpakaļ ietaukotā (ar eļļu ieziestā bļodā) un noliek apmēram uz 40 min.-1 h siltā vietā rūgt.
- Kad mīkla uzrūgusi, to vēlreiz kārtīgi izmīca. Veido vēlāmo izstrādājumu vai izrullē un izklāj uz plāts. Pirms cepšanas to vēl atstāj uz 10-20 min. uzrūgt.