Piena un sulas želeja

Viegls deserts, gatavojoties pludmales sezonai, ievērojot diētu, gavējot vai vienkārši viegli panašķēties. Iedvesma piena želejas receptei ir no  1962.gadā izdotās grāmatas " Latviešu ēdieni". 

Sulas želejai:

500 ml sula (vai sīrups atšķaidīts ar ūdeni)

cukurs pēc nepieciešamības

20 g (4 tējk.) želatīns

Piena želejai:

500 ml piens

2 ēdk. cukurs

80 g maltas mandeles (mandeļu milti)

15 g (3 tējk.) želatīns

Dekorēšanai: 

Mandeļu skaidiņas

  1. Vispirms gatavo sulas želeju. Nelielā trauciņā ieber želatīnu un uzlej 4 ēdamkarotes auksta ūdens. Atstāj uz 5 min.uzbriest. Katliņā ielej sulu vai sīrupu ar ūdeni, pievieno cukuru, ja nepieciešams un uz vidējas uguns silda apmaisot, kamēr cukurs ir izkusis. Katliņu noņem no uguns un ieliek uzbriedušo želatīnu, apmaisa, kamēr želatīns ir izkusis. Lej vienā vai vairāku porciju traukos. Liek ledusskapī sastingt (vismaz uz 4 stundām).
  2.  Kad sulas želeja ir sastingusi, gatavo piena želeju. Uzbriedina želatīnu. Lej katliņā pienu, pieber cukuru un maisa, kamēr cukurs izšķīdis. Noņem no uguns un ieliek uzbriedināto želatīnu, maisa, kamēr želatīns izkusis. Atstāj uz brīdi atdzist un tad iemaisa mandeļu miltus. Lej (lēnām, vēlams ar karoti, jo strauji ielejos, vēl siltā piena masa izkausēs sulas želeju un krāsas sajauksies) traukā/trauciņos virs sulas želejas.
  3. Mandeļu skaidiņas uzliek uz sausas pannas un uz vidējas uguns silda, pa laikam apmaisot un uzmanot, lai nepiedeg. Pirms pasniegšanas dekorē ar apgrauzdētajām mandeļu skaidiņām.

Piezīmes:

  • ja vēlas slīpu želeju sadalījumu, trauciņus ledusskapī uz restu plaukta nostiprina slīpi un ļauj sulas želejai sarecēt
  • sulas želejai var pielikt dažādas svaigas vai saldētas ogas vai augļus