Rauga mīkla

Ilgi nespēju sadraudzēties ar rauga mīklu. Tā bija mistika priekš manis, kāpēc dažreiz sanāca viss labi, gan izmīcījās, gan uzrūga un kāpēc nekādi nekas nesanāca, lipa pie rokām, galda un visa pārējā, kur vien tika. Un vienīgā mīkla, kura izdevās vienmēr, bija rauga mīkla bez raudzēšanas. Tomēr vilkme pēc pufīgām, svaigi ceptām maizītēm bija tik liela, ka mēģināju un mēģināju atkal atrast savu īsto rauga mīklas recepti. Ātri vien sapratu, ka receptes, kuras sākas ar sastāvdaļu "un milti tik daudz, kamēr atlec no rokām" ir jātin tālāk. Jā, noteikti ir rūdītas saimnieces, kuras visas sastāvdaļas ņem "uz aci", neko nesver, nemēra un ar rūdītajām, stiprajām rokām visu tā izmīca, ka mīkla rūgst rūgdama. Taču tas nebūs man. Man visu vajag izsakāmos mēros, saprast, kā tas darbojas, un tik izmīcāmu, ka manas, pie datora klaviatūras noslodzes pieradušās kuslās rokas, to spētu paveikt. No dažādiem avotiem apkopoju gudrības, ieteikumus un pamatpatiesības par raugu un rauga mīklas pagatavošanu, un pievienoju receptes, kas ir pārbaudītas un patiešām izdodas.

Tātad, lai rauga mīklas pagatavošana nepārvērstos par neiespējamo misiju, ir jāievēro daži nosacījumi un mīkla darbosies pati no sevis. 

  • Rauga mīklas pamatā ir raugs, milti, cukurs un šķidrums (piens, kefīrs vai ūdens). 
  • Kūkas, raušus un maizi cep no smagākas rauga mīklas, kam pievienots vairāk taukvielu. No vieglākas mīklas cep sāļos cepumus, sālsstandziņas un plātsmaizes. Šķidrākas mīklas (nemīcāmās, bet maisāmās) izmanto kūkām un kēksiem, dažkārt arī maizēm. Uz 500 g miltu parasti rēķina 42-50 g svaiga rauga. Jo vairāk mīklai pievieno taukvielu, jo vairāk rauga ir nepieciešams. Ja mīklai nepievieno vispār sviestu, pietiek pat ar 20 g rauga
  • Rauga mīklu var gatavot iepriekšējā vakarā, pa nakti to atstājot ledusskapī
  • ierauga pagatavošanai labāk izmanot ir ūdeni nevis pienu. Piens satur taukvielas, kas var kavēt rauga sēnīšu vairošanos
  • raugu šķīdina remdenā ūdenī (līdz 35C). Ja ūdens būs pārāk silts vai karsts, tas var iznīcināt rauga baktērijas
  • ūdeni vai pienu rauga mīklai lieto nevārītu, tad tā sastāvā ir lielāks skābekļa procents, kas nepieciešams rauga sēnīšu attīstībai
  • ieraugam ir nepieciešama arī enerģija ogļhidrātu veidā, ko visvieglāk iegūst pievienojot cukuru
  • rauga mīklai plātsmaizēm un pīrāgiem vispiemērotākie būs 550.tipa milti, kam ir augsta maluma pakāpe, tie ir gaiši, bet ar nedaudz lielāku glutēna sastāvu kā 405.tipa miltiem, un tas veidos labāku mīklas elastību. Maizes cepšanai labi derēs 812.tipa milti, kam ir vēl augstāks glutēna, lipekļa saturs. Ja izmanto augstākā labuma miltus/405.tipu, tad mīklu uzraudzē divreiz, t.i. pēc stundas mīklu samīca un noliek vēlreiz uzrūgt. Ja izmanto pilngraudu miltus, raudzēšanai nepieciešams īsāks laiks. 
  • ja rauga mīkla sākotnēji sanāk pārāk lipīga un grūti mīcāma, to uz brīdi 10-20 min.atstāj atdzist un norimt. Tad to izņem no trauka un uz viegli ieeļļotas darba virsmas kārtīgi samīca. Ieteicams izvairīties no papildu miltu pievienošanas, jo tas var padarīt mīklu pārāk cietu
  • izmīcītu rauga mīklu liek viegli ietaukotā (ieeļļotā) traukā vai bļodā. Bieza materiāla (māls, stikls) trauks labāk uzturēs siltumu. Trauku pārklāj ar ieeļļotu pārtikas plēvi vai bieza lina dvielīti, apkaisot to ar miltiem, lai mīkla rūgstot nepielīp pie tā
  • Rauga mīklai patīk siltums. To var raudzēt uz saulainas palodzes vai tuvumā apkures radiatoram. Jāizvairās no aukstuma un caurvēja
  • Ja izmanto sauso raugu, nav jāgatavo ieraugs. Sauso raugu ņem divreiz mazāk (piemēram, 7 g sausais raugs = 14-15 g svaiga rauga). Sauso raugu uzreiz pievieno miltiem, pēc tam pievieno visas pārējās sastāvdaļas
  • rauga izstrādājumus var glazēt gan pirms, gan pēc cepšanas:

* ūdens pirms cepšanas veido kraukšķīgu glazūru

* piens vai krējums pirms cepšanas veido mīkstu garozu

* sakulta ola vai olas dzeltenums (ar šķipsniņu sāls) pirms cepšanas veido spīdīgu, kraukšķīgu garozu

* sviests vai cukurūdens pēc cepšanas veido spīdīgu garozu

  • svaigi izceptus rauga mīklas izstrādājumus var arī sasaldēt. Šādam nolūkam cepšanas laiku saīsina par 5-10 min. un pilnībā atdzesētus izstrādājumus liek saldēšanai paredzētos maisiņos un noglabā saldētavā

Un, visbeidzot, mans personīgais secinājums ir, ka, pirmkārt, vienkāršāk un vieglāk rauga mīklu ir pagatavot ar sauso raugu un izstrādājumi būs pietiekami labi, otrkārt, ka ņemot palīgā virtuves kombainu un mikseri ar āķiem, mīklas mīcīšana ir daudz vieglāka un ātrāka, kā arī izstrādājumi sanāk tāpat labi.