Rabarberu plātsmaize
Mīklai: 25 g svaiga rauga
ēdamkarote cukura
ēdamkarote ūdens istabas temperatūrā
250 g kefīra
150 g sviesta
400 g miltu (vai 300 kviešu + 100 g pilngraudu)
šķipsniņa sāls
Virsai: ~1 kg rabarberu +4 ēdk.cukura
3 olas
300 g skābā krējuma 15% vai bezpiedevu jogurta
90 g cukura un tējkarote vaniļas cukurs
Drumstalām: 150 g sviesta
150 g miltu
120 g brūnā cukura
50 g pilngraudu auzu pārslu
Raugu sadrupina bļodiņā, uzber cukuru, pielej ūdeni un pieliek karoti kviešu miltus, visu samaisa viendabīgā putriņā un atstāj uz brīdi uzrūgt. Lielā bļoda ieber miltus, pielej kefīru, ieraugu un izkausētu, atdzesētu sviestu un sāli. Samīca viendabīgu mīklu un atstāj uz 1-2 h uzrūgt. Pēc tam mīklu nedaudz samīca, izrullē cepamās plats lielumā un ieklāj formā. Mīklu noliek malā uzrūgt.
Tikmēr nomizo un sagriež gabaliņos rabarberus, pārber ar cukuru un atstāj.
Drumstalām visas sastāvdaļas saberž kopā un ieliek ledusskapī atdzist.
Sakuļ olas ar krējumu un cukuru. Ja rabarberi ir atsulojušies, pielej šķidrumu masai. Mīklai pa virsu ber rabarberus, pārlej ar sakulto olu masu un liek cepties 180 C uz 25 minūtēm. Tad izņem no krāsns un pārber drumstalas, liek atpakaļ krāsnī vēl uz 20 minūtēm.