Siera un šķiņķa maizītes

500 g kviešu milti 

1,5 tējk. (7g) sausais raugs

1,5 tējk.sāls

1 ēdk.cukurs

1 tējk.sinepju pulveris

80 g sviesta

4 lielas olas

170 g piens vai ūdens

50 g cietais siers (smalki sarīvēts)

100 g fermentētais siers (sarīvēts)

150 g bekons/kupināta gaļa

  1. Katliņā lej pienu un ieliek gabaliņos sviestu, ieber ēdamkaroti cukura. Uz nelielas uguns silda, kamēr sviests izkūst. Noliek malā atdzesēties.
  2. Lielā bļodā ieber miltus. Vienā malā uzber sāli, otrā mālā - sauso raugu, pa vidu - sinepju pulveri. 
  3. Olas viegli sakuļ, apmēram ēdamkaroti nolej mazā trauciņā.
  4. Miltu vidū izveido bedrīti un lej piena-sviesta šķidrumu (jābūt atdzisušam līdz remdenam vai viegli siltam) un sakultās olas. (Ja olas ir aukstas un tikko no ledusskapja, tad samaisa kopā ar silto pienu-sviestu, lai maisījuma kopējā temperatūra ir nedaudz silta).
  5. Visu samaisa un mīca ar rokām (10-15 min.) vai ar mikseri un āķi (5-10) min. Izmanoju rokas mikseri ar diviem āķiem un maisu uz nelieliem apgriezieniem apmēram 7 min. Tad izceļu uz viegli ieeļļota galda un vēl samīcu ar rokām 2-3 min. Liek viegli ieeļļotā bļodā un raudzē apmēram 1,5 h. 
  6. Sarīvē sieru un sagriež gaļu nelielos gabaliņos.
  7. Kad mīkla ir uzrūgusi, to izņem no bļodas, uzber sieru (fermentēto un 2/3 cieto sieru) un gaļu, visu iemīca mīklā. Liek atpakaļ bļodā un raudzē vēl 1 h.
  8. Tad izņem no bļodas, samīca un veido apaļas bumbiņas (vid.110g sanāk 10 gab.). Liek uz cepamās plāts, pārklāj  un atstāj vēl uz pusstundu uzrūgt.
  9. Sakarsē cepeškrāsni 190C.
  10. Maizītes apsmērē ar atstāto olu un uzber atlikušo cieto sieru.
  11. Liek cepties uz 20-25 min.