Siera un šķiņķa maizītes
500 g kviešu milti
1,5 tējk. (7g) sausais raugs
1,5 tējk.sāls
1 ēdk.cukurs
1 tējk.sinepju pulveris
80 g sviesta
4 lielas olas
170 g piens vai ūdens
50 g cietais siers (smalki sarīvēts)
100 g fermentētais siers (sarīvēts)
150 g bekons/kupināta gaļa
- Katliņā lej pienu un ieliek gabaliņos sviestu, ieber ēdamkaroti cukura. Uz nelielas uguns silda, kamēr sviests izkūst. Noliek malā atdzesēties.
- Lielā bļodā ieber miltus. Vienā malā uzber sāli, otrā mālā - sauso raugu, pa vidu - sinepju pulveri.
- Olas viegli sakuļ, apmēram ēdamkaroti nolej mazā trauciņā.
- Miltu vidū izveido bedrīti un lej piena-sviesta šķidrumu (jābūt atdzisušam līdz remdenam vai viegli siltam) un sakultās olas. (Ja olas ir aukstas un tikko no ledusskapja, tad samaisa kopā ar silto pienu-sviestu, lai maisījuma kopējā temperatūra ir nedaudz silta).
- Visu samaisa un mīca ar rokām (10-15 min.) vai ar mikseri un āķi (5-10) min. Izmanoju rokas mikseri ar diviem āķiem un maisu uz nelieliem apgriezieniem apmēram 7 min. Tad izceļu uz viegli ieeļļota galda un vēl samīcu ar rokām 2-3 min. Liek viegli ieeļļotā bļodā un raudzē apmēram 1,5 h.
- Sarīvē sieru un sagriež gaļu nelielos gabaliņos.
- Kad mīkla ir uzrūgusi, to izņem no bļodas, uzber sieru (fermentēto un 2/3 cieto sieru) un gaļu, visu iemīca mīklā. Liek atpakaļ bļodā un raudzē vēl 1 h.
- Tad izņem no bļodas, samīca un veido apaļas bumbiņas (vid.110g sanāk 10 gab.). Liek uz cepamās plāts, pārklāj un atstāj vēl uz pusstundu uzrūgt.
- Sakarsē cepeškrāsni 190C.
- Maizītes apsmērē ar atstāto olu un uzber atlikušo cieto sieru.
- Liek cepties uz 20-25 min.