Sapņu kūka (drømmekage)

Tradicionāla dāņu kūka, kas, tieši tulkojot, tā arī saucas "sapņu kūka". Mīksta un gaisīga, ar kraukšķīgu kokosriekstu karameli pa virsu. Kopā ar siltu tēju. Viens salds un gaišs mirklis novembra krēslas laikā. Pat otrā dienā šī kūka ir joprojām mīksta un baudāma.

Recepte radās vienā mazā Dānijas pilsētiņā Hjallerup pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Sieviete vārdā Jytte Andersen piedalījās kūku cepšas konkursā. Un tā bija viņas vecmāmiņas recepte "drømmekage", kas šajā konkursā uzvarēja. Recepte tika nodrukāta vietējā recepšu avīzē un ātri vien kļuva populāra visā Dānijā.

Recepte ir vienkārša un kūka burvīgi garda. Kādēļ gan lai to neceptu. 

Kūkai: 250 g kviešu milti

200 g baltā cukura

55 g sviesta

3 olas

200 ml piena

2 tējk.cepamā pulvera

1 tējk.vaniļas cukura

Virsai: 125 g sviesta

50 ml piena

200 g brūnā cukura (farīna cukura)

100 g kokosriekstu skaidiņas

Traukā izkausē sviestu, pievieno pienu un samaisa. Bļodā kuļ ar mikseri olas ar cukuru, kamēr izveidojas gaišas un gaisīgas putas. Lēnām mikserējot, pielej piena un sviesta šķidrumu. 

Atsevišķā bļodā ieber miltus, vaniļas cukuru un cepamo pulveri, samaisa. Tad miltus iesijā vai ieber bļodā pie šķidrās masas un ar karoti maisa, kamēr mīkla ir viendabīga bez mīklas kunkuļiem. 

Lej formā (20 x 30 cm), kas izklāta ar cepamo papīru. Cep 200C apmēram 20 min.

Kamēr kūka cepās, virsai katliņā izkausē sviestu. Pielej pienu un ieber farīna cukuru. Kad viss sāk burbuļot, pieber kokosriekstu skaidiņas, samaisa un noņem no uguns. 

Pēc kūka cepusies apmēram 20 minūtes, to izņem no cepeškrāsns un uzliek pa virsu kokosriekstu maisījumu, izlīdzinot ar karoti vai silikona lāpstiņu pa visu virsmu. Liek atpakaļ krāsnī uz 10-12 min.

Atdzesē un servē!

Rating: 0 stars
0 votes

Add comment

Comments

There are no comments yet.