Pīle (vesela) cepeškrāsnī
Man patīk, ka receptes ir vienkāršas un viegli saprotamas. Apnikusi jau ēdienkartē ir mūžīgā vistas fileja un maltā gaļa, tāpēc nomedīju lielveikala akciju piedāvājumā pīli ap 2kg svarā un vakariņās tapa pīles cepetis. Uzreiz jāpiebilst, ka lielais svars un pīles izmēri ir maldinoši, ka pietiks bagātīgām dzīrēm paprāvam pulciņam. Kad notek tauki un jāatņem pīles skeleta svars, no diviem kilogramiem pāri paliek vakariņu tiesa četriem, ne pārāk izsalkušiem cilvēkiem.
2 kg pīle
50 g sojas mērce
sāls, pipari
kartupeļi vai dažādi sakņu dārzeņi (burkāni, kāļi, rāceņi)
Mērcei:
Subproduktu buljonam: 1 neliels sīpols, burkāns, lauru lapas, veseli pipari, garšaugi (selerijas kāts vai gabaliņš saknes, rozmarīna vai timiana zariņš, diļļu kāti...kas nu mājās atrodams. Ja nav, tad var arī iztikt)
Dzērveņu mērcei:
300 g lielogu vai parastās dzērvenes, 0,125 l ūdens un tējk.kukurūzas cietes, ēdk.pūdercukura
- Sakarsē cepeškrāsni uz 190C. Pīlei izņem subproduktus no iekšas. Pīli noskalo un nosusina. Sabaksta ar koka irbulīti ādu, ierīvē ar sāli (nedaudz, jo sojas mērce vēl dos sāļumu) un pipariem, apsmērē muguras pusi ar sojas mērci (nedaudz atstāj otrai pusei).
- Nomizo kartupeļus/dārzeņus un sagriež pabiezās ripās apm.1-1,5cm. Izklāj pannu ar dārzeņiem. Liek pa virsu pīli ar krūtiņas pusi uz leju, mugura uz augšu. Liek cepties. Kopējo cepšanas laiku aprēķina, ņemot uz 500g 25 min. Sekojoši 2 kg smagam putnam tās ir 100 min.
- Kad pīle ir cepeškrāsnī, pagatavo buljonu mērcei no subproduktiem. Liek katliņā pīles iekšas un apbrūnina no abām pusēm. Uzlej 1 l ūdens, pievieno nomizotu un uz pusēm pārgrieztu sīpolu, burkānu un garšvielas. Vāra uz vidējas uguns bez vāka apmēram stundu.
- Pagatavo dzērveņu mērci. Katliņā ielej pusglāzi ūdens, liek dzērvenes (svaigas vai saldētas), pieber pūdercukuru un kukurūzas cieti. Kad viss sāk vārīties, nogriež uguni un ļauj visam paburbuļot kādas 2 min. Mērci pārlej traukā, lai gaida pīli.
- Kad pagājusi puse no cepšanās laika, pīli apgriež pannā ar krūtiņas daļu uz augšu, apsmērē ar atlikušo sojas mērci, liek atpakaļ cepties.
- Kad pīle gatava (pīles iekšējā tempertaūra ir vismaz 70C vai iedurot iesmiņu kājā līdz kaulam, tek dzidras sulas), to izņem no pannas un viegli pārsedz ar foliju. Lielāko daļu taukus nolej. Dārzeņus izņem un uzliek uz papīra salvetēm, lai nosusinātu liekos taukus. Apmēram ēdamkaroti atlikušo pannas saturu lej pannā (vai arī visu pannu liek uz plīts), pielej apmēram krūzi buljonu un ļauj uzvārīties. Pievieno sāli pēc garšas un mērci iebiezina ar miltiem (pusēdamkaroti miltu samaisa ar nedaudz auksta ūdens un pielej mērcei). Kad uzvārās, mērce ir gatava, izkāš caur sietu un liek galdā.
- Pīli pasniedz ar ceptajiem dārzeņiem un parasto pīles mērci un dzērveņu mērci.