Pampuški jeb rauga mīklas maizītes
Variants I (ar svaigo raugu)
Ieraugam:
15 g svaiga rauga
30 g ūdens
1 ēdk. cukurs
1,5 ēdk.miltu
Mīklai:
480 g kviešu milti
250 ml piena
1 ola
1 tējk.sāls
60 g eļļa
Pārlaistīšanai:
4-5 ķiploka daiviņas
3 ēdk.eļļa
3 ēdk.ūdens
šķipsniņa sāls
Variants I I (ar sauso raugu)
Mīklai:
7 g (1,5 tējk.) sausā rauga
500 g kviešu milti
280 ml piena
1 ola
1 ēdk.cukura
1 tējk.sāls
60 g eļļa
Pārlaistīšanai:
4-5 ķiploka daiviņas
3 ēdk.eļļa
3 ēdk.ūdens
šķipsniņa sāls
Variants I - ar ieraugu:
- Ieraugam - bļodiņā iedrupina raugu, uzlej ūdeni (istabas temperatūrā) un samaisa, kamēr izšķīst. Pieber ēdamkaroti cukura un miltus. Visu samaisa, pārklāj ar virtuves dvieli un noliek malā uz 10-15 min.
- Lielākā bļodā ieber miltus mīklai. Uzsilda pienu, lai ir remdens. Miltu vidū izveido bedrīti un ielej pienu un ieraugu. Uz malām miltos ieber sāli, pielej eļļu un olu (istabas temperatūrā). Visu samaisa ar koka karoti un rokām vai mikseri ar mīklas āķi. Mīklu apsedz un noliek siltumā uz 20 min. Pēc tam izliek uz viegli ieeļļotas virsmas un samīca ar rokām. Kad mīkla sāk atkal lipt, to liek atpakaļ viegli ieeļļotā bļodā un apmēram stundu raudzē siltā vietā. Pēc tam mīklu atkal izmīca un izveido apaļas, vienāda izmēra bumbiņas. Liek uz cepamas plāts, viegli apbārsta ar miltiem, apklāj ar virtuves dvieli un vēl raudzē 20-30 min.
- Cep 200 C apmēram 20 min.
- Izņemtas no krāsns, vēl karstas, tās aplaista ar saberztu ķiploku, eļļas un ūdens maisījumu.
Variants II - ar sauso raugu:
- Lielā bļodā ieber miltus mīklai. Vienā malā miltiem uzber sauso raugu, otrā -sāli. Uzsilda pienu, lai ir remdens. Miltu vidū izveido bedrīti un ielej pienu, eļļu un olu (istabas temperatūrā). Visu samaisa ar koka karoti un rokām vai mikseri ar mīklas āķi un samīca elastīgu mīklu.
- Mīklu apsedz un noliek siltumā uz 1 stundu. Pēc stundas uz viegli ieeļļotas virsmas mīklu samīca un liek atpakaļ bļodā vēlreiz uzraudzēt (30 min.-1 h). Tad mīklu izņem no bļodas, samīca un veido 8-10 bumbiņas. Liek uz cepamas plāts, viegli apbārsta ar miltiem, apklāj ar virtuves dvieli un vēl raudzē 10-20 min., kamēr uzsilst krāsns.
- Cep 200 C apmēram 20 min.
- Izņemtas no krāsns, vēl karstas, tās aplaista ar saberztu ķiploku, eļļas un ūdens maisījumu.