Biezpiena torte

Biskvītam:
3 lielas olas (dzeltenumi+baltumi)
3 ēdk.cukura
3 ēdk.miltu
Viducim:
180 g sviesta (istabas temperatūrā)
4 olu dzeltenumi
4 tējk. (20 g) želatīna
1 neliels citrons (miziņa+sula)
500 g biezpiena
200-250 g cukura
250 ml piena
Virsai:
0,5 l sula(+ ogas vai augļi)
4 tējk. (20 g) želatīna
- Ieslēdz cepeškrāsni uz 180C vai 160C ar ventilatoru.
- Biskvītam saputo olu dzeltenumus ar cukuru, lai ir gaiši dzeltena masa. Piesijā miltus un iemaisa. Saputo olu baltumus un iecilājot iemaisa, saglabājot masas gaisīgumu.
- Biskvīta masu lej ar cepampapīru izklātā apaļā formā (26cm) un cep apmēram 20-22 min. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.
- Trauciņā ieber želatīnu, uzlej 4 ēdamkarotes auksta ūdens un atstāj malā uzbriest.
- Biezpiena masai viducī: vispirms palielā bļodā mīkstu sviestu saputo ar cukuru. Pa vienam pievieno olu dzeltenumus un turpina putot.
- Pierīvē citrona miziņu un piespiež sulu.
- Pieliek biezpienu (graudaino biezpienu izberž caur sietu vai sablendē). Visu kārtīgi samaisa.
- Uzsilda pienu. Izšķīdina siltajā pienā želatīnu. Lej klāt biezpiena masai, nepārtraukti maisot.
- Biezpiena masu lej virs atdzesētā biskvīta formā un liek ledusskapī sastingt uz vismaz 3-4 stundām vai visu nakti.
- Virsai - uzbriedina želatīnu. Sulu lej katliņā un uzsilda. Siltajā sulā izšķīdina uzbriedinātu želatīnu un, kad sula nedaudz atdzisusi un vairs nav karsta, lej virs biezpiena masas. Var uzbērt svaigas vai saldētas ogas vai uzlikt augļus un liek kūku atkal ledusskapī uz vismaz 4 stundām.
Piezīmes:
- biezpiena masā var likt gan kulinārijas biezpienu, gan no paciņām, gan graudaino biezpienu. Pēdējais ir jāsablendē vai jāizberž caur sietu viendabīgākai struktūrai
- ja olas ir tikko izņemtas no ledusskapja, tās iegremdē siltā ūdenī uz 10 min.
- aukstu sviestu ieliek uz brīdi siltā cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī uz ļoti īsu brīdi, lai kļūst nedaudz mīkstāks, bet nevajag pilnībā izkausēt, tad nevarēs saputot.
- ja nav pieejams bioloģiskais citrons, parasto citronu ieliek uz brīdi verdošā ūdenī un tad kartīgi noskalo. Tad norīvē miziņu.
- cukura daudzumu liek pēc savas sajūtas, bet pilnīgi pietiek ar 200 g, tad izspiež sulu tikai no puscitrona
- virsai var izmanot jebkuru sulu vai sīrupu atšķaidītu ar ūdeni, vai pat sablendētus augļus un nedaudz ūdeni.
