Banoffee
Banoffee kūkas jeb banoffee pīrāga dzimšanas vieta ir Anglija, kur divi pavāri ap 1971.gadu uzmeistaroja šo gardumu un zibensātrumā tas kļuva iecienīts klientu vidū. Kad dažus gadus vēlāk recepte tika nopublicēta pavārgrāmatā, banoffee pīrāgs kļuva populārs tautā un mūsdienās jebkas, kā sastāvā ir banāni un vārītais iebiezinātais piens, var tikt nodēvēts par banoffee.
Šī deserta nosaukums "banoffee" ir divu vārdu "banāni" un "toffee" (īriss) savienojums. Īriss tiek gatavots karamelizējot cukuru kopā ar sviestu un tad īrisu piejauc kondensētajam pienam, bet, padarot visu vienkāršāku, tā vietā liek arī vārīto iebiezināto pienu.
Otra neatņemamā sastāvdaļa ir banāni, kas tiek paslēpti zem gaisīgas putukrējuma cepures un pa virsu tam piedien nedaudz rūgtās šokolādes.
300 g drupani cepumi (Selga, digestive biscuits, auzu cepumi)
150 g sviests
1 bundža (397g) vārīta iebiezinātā piena
3 gatavi banāni
300 ml saldā krējuma (vismaz 30 %)
1-2 tējk.cukurs
tumšā šokolāde (vismaz 70 %) dekoram
- Cepumu sadrupina vai nu ar rokām vai ar smalcinātāju. Sviestu izkausē un sajauc ar sasmalcinātajiem cepumiem. Cepumu masu liek 26cm diametra formā (ieklāj cepamo papīru apakšā) vai 12 gb.mafinu formiņās (ieklāj papīra formiņas vai izsmērē ar sviestu). Vienmērīgi izlīdzina un stingri piespiež, palīgā ņemot krūzi vai glāzi, ar kuras apakšu piepresē cepumu pamatiņu pie fromas, veidojot arī nelielu maliņu. Liek ledusskapī atdzist apmēram uz 1 stundu vai visu nakti.
- Vārīto iebiezināto pienu izņem no bundžas un ieliek bļodā, to kārtīgi samaisa, lai kļūst viendabīgs un nedaudz vijīgs, tad klāj virs cepumu pamatnes.
- Banānus sagriež ripiņās un liek virs iebiezinātā piena, nedaudz tos iespiežot.
- Sakuļ saldo krējumu ar nedaudz cukura (var arī nelikt cukuru, bet var arī likt vairāk) un liek pa virsu banāniem.
- Pa virsu uzrīvē tumšo šokolādi.
Add comment
Comments