Aprikozu plātsmaize jeb sviesta plātsmaize ar aprikozēm

Mīklai:

250 ml (100ml + 150ml) piena

50g svaiga rauga

30g (15g+15g) cukura

500g (60g +440g) miltu + milti darba virsmai

šķipsniņa sāls

2 olas (istabas temperatūrā)

70g sviesta

Virsai:

~500g svaigas aprikozes (apm.16 gb.)

290g sviesta

80g mandeļu šķēlītes

150g cukura

pustējkarote kanēļa

  1. Katliņā nedaudz uzsilda pienu (lai ir ap 30C, labāk remdens nekā pārāk silts). Ja olas ir ledusskapī, tās izņem un ieliek siltā ūdenī. 70g sviesta ieliek trauciņā un izkausē. Palielā bļodā iesijā visus miltus.
  2. Citā bļodā iedrupina raugu, uzber ēdamkaroti (apm.15g) cukura un no bļodā iesijātajiem miltiem paņem 4 ēdk. (apm.60g). Uzlej 10 ēdk. (apm.100ml) piena un visu samaisa viendabīgā putriņā. Apklāj ar dvieli un atstāj siltā vietā.
  3. Kamēr raugs rūgst, atkaulo aprikozes. Tās pārgriež uz pusēm un izņem kauliņu.
  4. Turpina ar mīklas gatavošanu. Pārējiem miltiem bļodā pieber ēdamkaroti cukura un šķipsniņu sāli. Vidū izveido iedobumu.
  5. Miltu iedobumā iesit abas olas (kas nu jau sasilušas līdz istabas temperatūrai).
  6. Pievieno jau padzisušu izkausētu sviestu.
  7. Pielej atlikušo pienu.
  8. Pēdējo pievieno rauga maisījumu, kas malā pastāvējis un uzrūdzis.
  9. Visu mīca (ar virtuves kombainu, miksera āķi vai rokām), līdz mīkla atdalās no bļodas malām. 
  10. Mīklu liek ietaukotā bļodā un pārsedz ar dvieli vai vāku. Raudzē siltā vietā apm. 60min.
  11. Kad mīkla uzrūgusi, uz miltiem izkaisītas darba virsmas to vēlreiz izmīca un izrullē cepeškrāsns cepamās plāts lielumā.
  12. Mīklu klāj uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru vai ietaukota.
  13. Ieslēdz uzsilt cepeškrāsni uz 190C.
  14. Sviestu sagriež kubiņos un iespiež mīklā apm. 2 cm attālumā citu no cita. 
  15. Pa virsu klāj aprikožu pusītes ar grieztu malu uz leju.
  16. Pārber ar cukuru un kanēli.
  17. Pārkaisa mandeļu šķēlītes.
  18. Liek cepties apmēram 30 minūtes.

Piezīmes:

  • svaigo raugu var aizvietot ar sauso raugu attiecībā 1:3, t.i. 50g svaigs raugs = 17g sausais raugs vai pietiekami būs arī 14g iepakojums. Izmantojot sauso raugu, ieraugs nav jātaisa, t.i. visas mīklas sastāvdaļas uzreiz ber vienā bļodā.
  • sviests tiek ņemts 2 x 180g iepakojuma vienībās, bet pietiekami būs arī 2 x 170g vai nedaudz mazāk, ja mājās jau ir iesākta sviesta paciņa.
  • ja vēlas virspusē esošās mandeļu skaidiņas nedaudz kraukšķīgākas, brīdi pirms kūkas gatavības ieslēdz grila režīmu.
  • aprikozes var nelikt vai var aizstāt tās ar plūmēm vai āboliem.
Rating: 0 stars
0 votes

Add comment

Comments

There are no comments yet.