Biezpiena plātsmaize

Biezpiena plātsmaize jeb biezpienmaize. Šoreiz ar kulinārijas biezpienu. Tā kā šim gardumam ir nepieciešams daudz biezpiena, jo plātsmaize ir supergarda un tā ir jācep liela, ērti ir izmanot kulinārijas biezpienu, kas ir sablendēts biezpiens. Ir dažas nianses, izmantojot graudaino biezpienu, no paciņām vai kulinārijas biezpienu, bet pagatavot biezpienmaizi var no jebkura veida.

Pamatnei: 

300 g kviešu milti

180 g sviesta

1 tējk. (5 g) sodas

1 tējk. kanēlis

100 g cukura

1 ola

Biezpiena masai:

1 kg kulinārijas biezpiena

1 paciņa (180g) biezpiena

4 lielas olas (vai 5 M/S izmēra)

60 g sviesta

200 g cukura

125 ml piena

4 ēdk.manna

100 g rozīnes

30 g milti (2 ēdk.)

vaniļas cukurs vai ekstrakts

  1. Izņem produktus no ledusskapja. Biezpiena masai paredzētās olas ieliek siltā ūdenī. Rozīnes aplej ar karstu ūdeni un atstāj uzbriest.
  2. Gatavo mīklu pamatnei. Lielā bļodā ieber miltus, pieliek mazos gabaliņos sagrieztu sviestu, pieber cukuru, sodu un kanēli. Ar pirkstu galiem visu saberž drupatās vai dažas sekundes ar virtuves kombainu "pulse" režīmu. Pieliek olu un visu samīca viendabīgā, gludā mīklā. Ja mīkla ir ļoti cieta un drupačaina, pievieno ēdamkaroti vai divas aukstu ūdeni, kamēr kļūst viegli to samīcīt. Mīklu ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī. 
  3. Gatavo biezpiena masu. Izņem no siltā ūdens olas un palielā bļodā atdala trīs dzeltenumus un citā bļodā olu baltumus. Vienu olas dzeltenumu noliek atsevišķi nelielā trauciņā. Pieber cukuru un pieliek mīkstu sviestu. Visu sakuļ gaišā masā. Pieliek abus biezpienus, vaniļas cukuru, pielej puskrūzi piena un pieber mannu. Visu samaisa.
  4. Olas baltumiem pieliek šķipsniņu sāls un sakuļ stingrās putās. Olas baltumus pieliek biezpiena masai un visu samaisa vai uz maziem apgriezieniem sakuļ ar mikseri. 
  5. Rozīnēm nolej ūdeni, noskalo un uzber pāris ēdamkarotes miltus, rozīnes apmaisot miltos. Pieber biezpiena masai un apmaisa, lai rozīnes vienmērīgi iemaisās.
  6. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180C.
  7. Izņem mīklu no ledusskapja un izrullē cepešpannas formas lielumā (cepamā forma 24 x 37). Mīklu ieklāj cepamajā formā un vienmērīgi izlīdzina pa visu apakšu. Virsū lej biezpiena masu. Atlikto olas dzeltenumu sajauc ar tējkaroti auksta ūdens un ar konditorejas otiņu viegli smērē pa virsu biezpiena masai. Liek cepeškrāsnī uz 40-45 min., kamēr virspuse ir zeltaina. Krāsni izslēdz, nedaudz paver durtiņas un atstāj uz kādu stundu atdzist. Tad biezpienmaizi izņem no krāsns un pārklāj ar pārtikas plēvi, liek ledusskapī līdz nākamajai dienai.

Piezīmes:

  • Kulinārijas biezpiena vietā var likt graudaino biezpienu un to sablendēt. Ja biezpienu berž caur sietu, masa sanāks gaisīgāka. Ja graudainais biezpiens ir sauss un drupans, pieliek dažas ēdamkarotes skābā krējuma vai grieķu jogurta. 
  • Ja izmanto paciņu biezpienu, pienu var neliet klāt vai pieliet maāk, jo biezpiens ir gana mitrs.
  • Rozīņu vietā vai papildus tām var likt žāvētas aprikozes, dzērvenes, plūmes vai marmelādes gabaliņus. Var nelikt neko.
  • Garšas dažādībai var pierīvēt viena citrona miziņu un piespiest sulu no puscitrona. 
  • Vislabāk biezpienmaizi ir pagatavot dienu vai pat divas iepriekš, bet var arī ēst padzisušu tajā pašā dienā.