mmm...zemenes
mmm...zemenes. Tik ilgi gaidītais laiks, kad dārzā parādīsies kāda sārtā oga. Un tā garša pašmāju zemenei, kas uzjundī bērnību, kad tika nogaršotas pat tās pussārtās. Zemeņu laiks ir tik īss, kad šķiet, saēdīšos svaigās zemenes un tad jau kaut ko pagatavošu. Un tad tirgū vairs tikai kāds vientulīgs andelmanis piedāvā pēdējās sīciņās, bet tik ļoti saldās zemenītes. Šogad paspēju vēl noķert brīdi, kad piedāvājumā bija vēl palielākas zemenes, ko izmantoju ārējai dekorācijai, pārējās gardās tika ieblendētas masā un kūka pazuda vēderos vēja ātrumā.
Zemeņu kupola kūka
~1 kg svaigu zemeņu
500 g biezpiena
100 g iebiezinātā piena ar cukuru
25 g želatīna
150 g šokolādes cepumi
40 g sviesta
Trauciņā ieber žeatīnu, pārlej ar dažām ēdamkarotēm auksta ūdens un atstāj uzbriest. Ņem bļodu un izklāj ar plēvi (man bija apmēram 1,5 l un sanāca ar šo daudzumu tieši līdz malām). Plēvei cieši jāpieguļ malām. Tad griež zemenes ripiņās un izklāj cieši pie bļodas malām, liek tikai vidus ripiņas, galus citā bļodā. Kad viss ir izklāts noliek leduskapī. Atlikušās zemenes liek pie galiņiem bļodā, atstājot dažas smukās dekoram, ja tāds būs paredzēts).
Tad sablendē biezpienu ar iebiezināto pienu (saldummīļi lej visu bundžas saturu biezpienā, taupīgie atstāj pēcpusdienas kafijai). Sablendē atsevišķā traukā arī zemenes. Tad biezpiena masu un sablendētās zemenes samaisa kopā. Nedaudz nosmeļ otrā bļodā (apmēram glāzes daudzumu). Izkausē želatīnu (uzmana, lai neuzvārās) un pielej nelielajai masas daļai bļodā un kārtīgi samaisa. Tad visu ielej pārējā masā un kārtīgi samaisa. Masu lej sagatavotajā bļodā un liek atpakaļ ledusskapī.
Sablendē cepumus un pieliek drumstalām izkausētu sviestu, kārtīgi samaisot. Kad biezpiena masa jau neaudz savilkusies, pa virsu uzber drumstalas, vienmērīgi izlīdzina pa virsu un nedaudz piespiež. Pārliek ar pārtikas plēvi. Var uzlikt šķīvīti un kādu smagāku burku pa virsu, lai sanāk neliels slogs. Atdzesē ledusskapī vismaz 4-6 stundas. Pasniedzot apgāž otrādāk uz šķīvja un izdekorē ar svaigām zemenēm.