Rabarberu tarte
Smilšu mīklai:
50 g cukura
120 g sviesta
220 g miltu
1 maza (M) ola
Pildījumam:
80 g sviesta
80 g cukura
1 ola
80 g mandeļu miltu
Virsai: 3-5 rabarberu kāti
- Pagatavo smilšu mīklu: lielā bļodā ieber miltus, cukuru un iegriež (vai ierīvē) mazos gabaliņos sviestu. Ar pirkstu galiem visu sastrādā drupatās. Pieliek olu un mīca, kamēr izveidojas viendabīga mīkla un nelīp pie rokām. Ieliek uz brīdi ledusskapī.
- Pildījumam mīkstu sviestu (istabas temperatūrā) saputo (ar mikseri) ar cukuru. Puto līdz cukurs ir gandrīz izkusis un izveidojusies gaiša sviesta masa. Uzliek mazākus miksera apgriezienus un piekuļ olu. Pieber mandeļu miltus un ar karoti samaisa.
- Rabarberu kātus nomazgā. Nemizo! Ieslīpi turot nazi, nogriež apmēram 2 x 2 cm lielu gabalu (atkarīgs, cik resns ir rabarbera kāts, tik arī platu nogriež), izskatīsies kā rombs. Šo gabalu ņem kā piemēru garumam un sagriež pārējos kātus.
- Izņem smilšu mīklu no ledusskapja un izrullē tartes formas lielumā. Smilšu mīklas izrullēšanai izmantoju divas cepamā papīra loksnes, starp kurām ieliek mīklu. Vispirms uz cepamā papīra uzliek tartes formu un ar zīmuli apvelk apkārt, lai redzētu formas lielumu. Izrullē apmēram 2-3 cm lielāku apli. Ieklāj mīklu formā, piespiež maliņas. Pa virsu smērē saputoto sviestu-mandeļu masu.
- Kārto rabarberu gabaliņus, liekot maliņu pie maliņas.
- Liek cepties 180C apmēram 35-40min.