Piparkūku mīkla ar rudzu miltiem

apm. 1,2 kg mīklas

300 g pilngraudu rudzu milti (t.1800)

300-400 g kviešu milti

1 ola

200 g tumšā cukura sīrupa

100 g melase

150 g sviests

1 tējk.cepamā pulvera vai sodas

garšvielas (2 tējk.kanēlis, 1,5 tējk.maltas krustnagliņas, 1/3 tējk.malti pipari, 1 tējk.malts ingvers, 1 tējk.malts muskatrieksts, 1/2 tējk.malts kardamons)

Katliņā izkausē sviestu, pievieno sīrupu, melasi. Ieber garšvielas un cepamo pulveri vai sodu. Visu samaisa, bet nevāra. Noņem no uguns. Pievieno abus miltus. Pieliek viegli sakultu olu. Visu labi samaisa un samīca.

Piezīmes:

  • mīkla sanāk bieza un stingra. Nelīp pie rokām, bet vajag spēku, lai samīcītu. Iespējams vispirms pievieno 300 g kviešu miltu un atlikušos 100 g liek pēc vajadzības.
  • mīkla ir tumši brūna, nav pārāk salda.
  • mīkla pastāvējusi ledusskapī nav izrullējama, ļoti cieta. Griež ar nazi un cep cepumus.

Piparkūku mīkla ar saldo krējumu (bez olām)

apm. 1kg mīklas

150 g tumšā cukura sīrupa vai mīksta brūnā cukura

85 g medus

155 g mīksta sviests (istabas t)

125 g saldais krējums (istabas t)

500 g kviešu milti

20 g piparkūku garšvielas

1/3 tējk.sodas

Ja sviests ir auksts, to izkausē uz nelielas uguns. Noņem no uguns un pievieno saldo krējumu, medu un cukuru vai sīrupu. Maisa kamēr viss ir sajaucies un cukurs izkusis. 

Sajauc miltus ar sodu un piparkūku garšvielām.

Pievieno sausās sastāvdaļas. Visu samaisa un samīca, līdz mīkla ir viendabīga.

Liek mīklu ledusskapī atpūsties.

Piezīmes:

  • Mīkla ir mīksta, bet nelīp pie rokām. Viegli mīcāma. 
  • Piparkūkas sanāk kraukšķīgas, bet ne plānas.

Piparkūku mīkla ar cūku taukiem 

apm. 1,3 kg mīklas

100 g sviesta

100 g cūku tauku

2 olas

200 g cukura

200 g iesala ekstrakta

100 g medus

1/2 tējk.sodas vai cepamā pulvera

550 g kviešu miltu

1 ēdk. piparkūku garšvielas

Sviestu un cūku taukus uz mazas uguns izkausē. Noņem no uguns un pievieno cukuru, medu, iesala ekstraktu un garšvielas. Maisa, kamēr cukurs ir izkusis. Pievieno apmēram 400 g miltus, kas sajaukti ar sodu vai cepamo pulveri un samaisa. Ieliek uz brīdi ledusskapī masai atdzist. Kad masa atdzisusi, pievieno vai izber uz virsmas atlikušos 150 g miltus un samīca viendabīgu mīklu.

Liek ledusskapī vai cep piparkūkas!

Piezīmes:

  • mīkla sanāk nedaudz lipīga. Ja piparkūka cep uzreiz, galda virsma jānobārsta ar miltiem un tāpat mīklas rullis. 
  • mīkla ir gaiši brūna. Lai tā sanāktu tumšāka, baltā cukura vietā liek 200 g tumšā cukura sīrupa vai mīkstu brūno cukuru.