Zaptes kūka

Vēl viena recepte no manas padomju laiku bērnības. Kad uz pavasara pusi jāsāk iztukšot pieliekamā plaukti no ziemas krājumiem, un pēdējās burciņas paliek upeņu ievārījums.  Šajās dienās tukšoju ledusskapi, un tur plauktu stūros aizķērušās iesāktas burciņas ar brūkleņu, cidoniju, aveņu-melleņu un citiem savārījumiem. Lieku visu lietā un ātri pagatavoju kūku.

0,5 l ievārijuma (upeņu vai cita)

1 ēdk. soda

3 olas

60 g cukura

200 g skābā krējuma vai 250 ml (glāze) kefīra

280 g kviešu milti

  1. Palielā bļodā ieliek ievārījumu, pieber ēdamkaroti sodas un kārtīgi samaisa, noliek malā.
  2. Citā bļodā sakuļ olas ar cukuru. Pieliek krējumu vai kefīru.
  3. Olu maisījumam pieliek ievārījumu un samaisa.
  4. Pieber miltus un visu samaisa.
  5. Liek iesmērētā formā. Cep 180C apmēram 50 min. Gatavību pārbauda ar kociņu: ja iedurot kūkas vidū, tas ir sauss, tad kūku ņem ārā no cepeškrāsns, ja pie kociņa pieķeras mitri mīklas pikuči, tad liek krāsnī vēl uz 5 minūtēm.

Kūku atdzesē. Var pārliet ar glazūru (bildē ir pūdercukura (100 g ) un krēmsiera (100 g) glazūra, kas samaisīta ar 1 ēdk.citronu sulas).