Ķirbis

Ķirbis - lielā oga, kas satur daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, tai skaitā, vitamīnu A, vitamīnu C, kāliju, varu, mangānu, vitamīnu E, vitamīnu B2, dzelzi un magniju. Viena no ķirbja vērtīgākajām vielām ir beta karotīns, kas ir spēcīgs antioksidants un imunitātes stiprinātājs, un piedod ķirbim šo dzelteno un oranžo krāsu. Ķirbis satur salīdzinoši maz kalorijas (100g apmēram 26 kcal) un tas sastāv no aptuveni 94% ūdens. Uzturā vērtīgs ir ne tikai ķirbja mīkstums, bet arī tā sēklas. Ķirbja sēklas ir bagātas ar eļļu, olbaltumvielām, cinku un fitoestrogēniem. 

Ķirbi iekļaujot ikdienas uzturā, tā  vērtīgais sastāvs var palīdzēt uzturēt acu možumu, samazināt dažādus vēža saslimšanas riskus, noteikti ir ieguvums sirds veselībai un tas ir pietiekami daudzveidīgs, lai to iekļautu dažādu diētu uzturā. Ķirbis un tā sēklas ir vērtīgs ieguvums ādai un matiem, kā arī sievietes veselībai kopumā.

Ķirbi var iekļaut gan dažādos pamatēdienos, gan desertos. Tā saulainā krāsa uzlabos jebkura ēdiena izskatu. 

Visvienkāršākā ir ķirbja krēmzupas pamatrecepte un attiecīgi tās variācijas ir katra paša garšas kārpiņās, diētās un citos apsvērumos balstītas.

Ķirbja krēmzupa (2 porc.):

1 neliels sīpols un 1 daiviņa ķiploka + 1 ēdk. eļļa apcepšanai

apmēram 500g ķirbja

apmēram 200 ml ūdens vai buljona

šķipsniņa sāls

Sīpolu sagriež nelielos gabaliņos, ķiploka daiviņu sasmalcina un apcep līdz zeltainumam katliņā uz nelielas uguns. Tikmēr nogriež ķirbim mizu, izgreb sēklas un sagriež mīkstumu mazākos gabalos. Ķirbi liek katliņā pie sīpola, pielej karstu ūdeni un uzliek katliņam vāku. Visu sautē apmēram 10-15 min., atkarībā no ķirbja šķirnes un sagriezto gabalu lieluma. Kad ķirbis ir mīksts, visu sablendē vai izberž caur sietu. Pēc garšas pievieno sāli. Ja ķirbja zupu paredzēts glabāt arī nākamajai diena, tad to vēlreiz uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.

 

Piezīmes variācijām:

  1. Vispopulārākās variācijas ar dārzeņiem ir pievienots burkāns un kartupelis. Savādākām garšas niansēm var pievienot seleriju, puravu, ābolu vai pat sēnes.
  2. Garšvielu variācijas sākot no parastajiem melniem pipariem, aso čili piparu vai cita veida pipari, labi iederēsies šķipsniņa muskatrieksta, kardamona vai maltu krustnagliņu, salvija, timiāns, rozmarīns vai estragons. Austrumnieciskākām garšas notīm pievieno vēl kariju, ingveru.
  3. Zupas iebiezināšanai var pievienot saldo krējumu vai kausēto sieru.
  4. Pasniedz ar apgrauzdētām ķirbju sēkliņām vai bekona šķēlītēm, vai vienkārši apgrauzdētu maizes šķēli vai grauzdiņiem.