Kūka "Rasiņa"
Daudzums paredzēts 21 x 32 cm cepamajai formai. Apaļajai 24 cm formai ņem pusi no visu sastāvdaļu daudzuma.
Mīklai:
450 g miltu
250 g sviesta
2 mazas olas (vai 2 dzeltenumi + 3 ēdk. ūdens)
75 g cukura
šķipsniņa sāls
Virsai:
750 g vai 4 x 180g vājpiena biezpiena
6 olas (4 olas + 2 olu baltumi)
200 g + 50 g cukura
2 ēdk.milti
sauja rozīnes
1 kg rabarberu
Ieslēdz uzsilt cepeškrāsni uz 180 C.
Mīklai miltiem pieber cukuru un šķipsniņu sāli un saberž ar aukstu sviestu. Pieliek olas un samīca viendabīgu mīklu. Liek ledusskapī atdzist.
Rozīnēm uzlej karstu ūdeni un atstāj uzbriest. Rabarberus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. Bļodā samaisa biezpienu ar 6 olu dzeltenumiem (vai 4 olu dzeltenumiem) un apmēram 3 ēdamkarotēm cukura.
Rozīnes noskalo ar aukstu ūdeni un uzber 2 ēdamkarotes miltu un nedaudz apviļā, ieber biezpiena masā.
No ledusskapja izņem mīklu un izrullē cepamās plāts lielumā (23 x 32 cm) un ieklāj tajā, vienmērīgi izlīdzinot pa visu pannu. Pa virsu liek biezpiena masu un tad pārber sagrieztos rabarberus. Liek cepeškrāsnī uz 40-45 minūtēm.
Olu baltumiem pieber šķipsniņu sāls un puto. Kad masa jau ir nedaudz saputojusies un dubultojusies apmērā, pieber apmēram 1/4 daļu no cukura un puto. Kad cukurs ieputojies, pieber nākamo ceturtdaļu un tā, kamēr viss cukurs ieputots olu baltumos un masa ir stingra un spīdīga.
Kad kūkas cepšanās laiks ir pagājis, to izņem no krāsns un pārliek pāri saputotos olu baltumus. Liek atpakaļ cepeškrāsni un nogriež karstumu uz 160 C vai 140 C ventilatora režīmā un cep vēl 20 min.
Kūka ir gatava, kad virsa ir viegli apbrūnējusi. Noliek kūku atdzist. Tai dziestot, palēnām sāk parādīties rasas lāsītes.