Kabaču(cukīni)-melleņu kūka
1 gb.kabacītis/cukīni apm.400g
150 ml kefīrs
1 citrons (miziņa+sula)
200 g sviests (mīksts)
230 g cukura
2 lielas olas
390 g milti + 2 ēdk.
1/2 tējk.soda
1 tējk.cepamais pulveris
1/3 tējk.sāls
apm.300g mellenes
Glazūrai: 300 g pūdercukura
2 ēdk.kefīra
2 tējk.citrona sulas
citrona miziņa
- Ieslēdz cepeškrāsni 180C.
- Ja sviests ir tikko no ledusskapja, to sagriež mazākos gabaliņos un uz brīdi ieliek cepeškrāsnī (vai mikroviļņu krāsnī), lai kļūst mīkstāks.
- Sarīvē uz smalkās rīves kabaci/cukīni (ar visu miziņu, pirms tam kārtīgi nomazgājot). Lielākam kabacim izņem sēklas. Atstāj malā.
- Citā bļodā ar mikseri saputo mīkstu sviestu ar cukuru. Pa vienai pieputo olas. Puto līdz masa ir gaiša un gaisīga.
- Citā bļodā sajauc miltus ar sāli un cepamo pulveri.
- Sarīvētajam kabacim/cukīni nolej atsulojušos šķidrumu un piejauc kefīru, norīvētu citrona miziņu (nedaudz var atstāt glazūrai), pusi no citrona sulas un sodu.
- Pa daļām (apmēram trešdaļu no katras masas) liek klāt saputotajai sviesta masai cukīni masu un miltus, visu ar karoti samaisa. Cukīni un miltus, visu samaisa.
- Noskalo aukstā ūdenī mellenes (meža vai lielogu, saldētās ogas neskalo) un uzber divas karotes miltu, apmaisa. Ber klāt mīklai un iecilājot viegli iemaisa.
- Mīklu lej taisnstūra veidnē un cep 40-45 min. Gatavību pārbauda ar kociņu.
- Sagatavo glazūru: pūdercukuru ber bļodā un sajauc ar atlikušā citrona sulu (apmēram 2-3 tējkarotes) un pāris ēdamkarotēm kefīra, lai masa ir viedabīga un līstoša. Kad kūka ir izcepusies un gandrīz atdzisusi, pārlej glazūru. Atstāj uz brīdi, lai glazūra sacietē (bet var ēst arī uzreiz).