Kabaču(cukīni)-melleņu kūka

1 gb.kabacītis/cukīni apm.400g

150 ml kefīrs

1 citrons (miziņa+sula)

200 g sviests (mīksts)

230 g cukura

2 lielas olas

390 g milti + 2 ēdk.

1/2 tējk.soda

1 tējk.cepamais pulveris

1/3 tējk.sāls

apm.300g mellenes

Glazūrai: 300 g pūdercukura

2 ēdk.kefīra

2 tējk.citrona sulas

citrona miziņa

  1. Ieslēdz cepeškrāsni 180C. 
  2. Ja sviests ir tikko no ledusskapja, to sagriež mazākos gabaliņos un uz brīdi ieliek cepeškrāsnī (vai mikroviļņu krāsnī), lai kļūst mīkstāks.
  3. Sarīvē uz smalkās rīves kabaci/cukīni (ar visu miziņu, pirms tam kārtīgi nomazgājot). Lielākam kabacim izņem sēklas. Atstāj malā. 
  4. Citā bļodā ar mikseri saputo mīkstu sviestu ar cukuru. Pa vienai pieputo olas. Puto līdz masa ir gaiša un gaisīga.
  5. Citā bļodā sajauc miltus ar sāli un cepamo pulveri. 
  6. Sarīvētajam kabacim/cukīni nolej atsulojušos šķidrumu un piejauc kefīru, norīvētu citrona miziņu (nedaudz var atstāt glazūrai), pusi no citrona sulas un sodu. 
  7. Pa daļām (apmēram trešdaļu no katras masas) liek klāt saputotajai sviesta masai cukīni masu un miltus, visu ar karoti samaisa. Cukīni un miltus, visu samaisa. 
  8. Noskalo aukstā ūdenī mellenes (meža vai lielogu, saldētās ogas neskalo) un uzber divas karotes miltu, apmaisa. Ber klāt mīklai un iecilājot viegli iemaisa. 
  9. Mīklu lej taisnstūra veidnē un cep 40-45 min. Gatavību pārbauda ar kociņu.
  10. Sagatavo glazūru: pūdercukuru ber bļodā un sajauc ar atlikušā citrona sulu (apmēram 2-3 tējkarotes) un pāris ēdamkarotēm kefīra, lai masa ir viedabīga un līstoša. Kad kūka ir izcepusies un gandrīz atdzisusi, pārlej glazūru. Atstāj uz brīdi, lai glazūra sacietē (bet var ēst arī uzreiz).