Lēni cepta cūkgaļa

3-4 kg cūkgaļas (pleca daļa vai šķiņķis)

2-3 l ūdens

100 g brūnā cukura (vēlams muskovado, farīna vai tml.)

3 ēdk. sīpolu pulveris

3 ēdk. ķiploku pulvera

3 ēdk. saldā paprikas pulvera

1 -2 ēdk. asā paprikas pulvera (vai Kajennas pipari)

1 ēdk. maltu melno piparu

2-3 lauru lapas

3 ēdk. sāls

1 ēdk. baltvīna vai parastā etiķa (vai citronu sulas)

Pirms cepšanas, iepriekšējā vakarā gaļu nedaudz iemarinē garšvielās. Nelielā traukā samaisa visas garšvielas, izņemot lauru lapas un etiķi. Lielā traukā liek gaļas gabalu un lej aukstu ūdeni, lai gaļa ir nosegta. Atsevišķā trauciņā nolej nedaudz ūdeni un ieber 2 ēdk. garšvielu maisījuma, kārtīgi apmaisa. Pieliek lauru lapas un etiķi. Lej klāt katlā. Gaļu apgroza, lai viss ir apmaisījies, un liek vēsumā uz nakti.

Nākamajā dienā gaļu izņem, nosusina un ierīvē ar atlikušo garšvielu maisījumu. Liek cepamtraukā ar treknāko daļu uz augšu. Cep 110C 7 stundas. Izņemot gaļu no cepeškrāsns, to aplaista ar pannas šķidrumu un viegli apsedz ar alumīnija foliju, ļauj lēnam atdzist.

Kamēr gaļa dziest, cepeškrāsnī 200C uz pusstundu ieliek dārzeņus, ko pasniegt kopā ar cepeša gaļu.

Piezīmes:

  • cepeša gaļu var izmantot rasola, gaļas salātu vai soļankas pagatavošanai. Tāpat var ietīt tortiljās, likt trīsstūrmaizēs vai vienkārši uz maizes.
  • gaļai ir burvīga pikanta garoziņa. Bet garšvielas izmanto pēc savas gaumes, to padarot maigāku vai vēl pikantāku. Vai iepriekš nemarinējot un cepot bez garšvielām, tad cūkas gaļas garša būs dominējoša.
  • škidrumu, kas sakrājies uz pannas gaļai cepoties, var izmantot mērces pagatavošanai. Pannu ar cepeša škidrumu liek uz uguns, nosmeļ lielāko daļu tauku kārtas (tas vairāk būs sakrājies šķidruma virspusē - var iemest ledus gabaliņu, lai tauki ātrāk sacietē un tos būtu vieglāk nosmelt). Uz lielas uguns vāra šķidrumu, lai apjoms nedaudz samazinās. Var iemest pannā svaigu rozmarīna vai timiāna zariņu. Iebiezina ar miltiem (nepilnu ēdamkaroti miltu izšķīdina puskrūzē auksta ūdens). Pēc garšas pievieno vēl sāli vai citas garšvielas, ja nepieciešams. Mērci izkāš un pasniedz.
Rating: 0 stars
0 votes

Add comment

Comments

There are no comments yet.