Veikalā ieraudzīju aprikozes, mīkstas un ar atlaidi. Atcerējos savu draudzeni, kurai pagalmā auga liels aprikožu koks. Un tepat Liepājā. Nezinu gan, ko viņa iesāk ar aprikožu ražu, bet man prātā ienāca šī rauga mīklas plātsmaize ar daudz sviesta un sulīgām aprikozēm pa virsu. Un šajā drēgnajā pirmsapkures laikā tā vien gribas atrast iemeslu, lai ieslēgtu cepeškrāsni.
Aprikozes nav gluži vietējs un ierasts produkts, lai gan ir daži laimīgie, kam izdevies izaudzēt savā pagalmā aprikožu koku. Bet kā jau visim augļiem, arī aprikozēm ir sava vērtība:
- tās bagātas ar A vitamīnu (kas uzlabo ādas veselību, stiprina kaulus un imūnsistēmu) un karotīnu, ka arī citiem vitamīniem, minerālvielām un augļu skābēm
- aprikozes ātri remdē izsalkuma sajūtu
- žāvētos augļos lietderīgo vielu daudzums pat palielinās, tai skaitā kālijs, magnijs un dzelzs
- vērtīgo vielu kopums var palielināt darba spējas un radīt možu garastāvokli (kas tieši arī nepieciešams līdz ar pēkšņā rudens un aukstuma atnākšanu)
Plātsmaizes nosaukums priekšā pasaka, ka tā būs maize cepešplāts lielumā. Ja ēdāju ir daudz, tad nav raižu, ka plātsmaize ātri pazudīs vēderos, bet arī nelielai ģimenei nekas neies zudumā, jo to droši var uzglabāt vēl dienas divas, vislabāk ieliekot kādā slēgtā traukā vai apklājot, lai neapkalst. Arī nākamajā dienā tā būs gana sulīga sviesta un aprikožu dēļ. Vislabāk aprikožu plātsmaizi ir gatavot tajā dienā, kad tiks pasniegta.
Vispirms jau cepeškrāsns siltums un sviesta cukura aromāts piepilda māju. Plātsmaize izņemta no krāsns, nedaudz padzisusi ir vienkārši burvīga ar savu sviesta-cukura garoziņu, skābeno sulīgo aprikozi un kraukšķīgām mandeļu plāksnītēm. Tas tiešām palīdz radīt možāku garastāvokli.