Kabači un cukīni

Published on 9 August 2022 at 13:58

"Iespējams labākais kabaču pielietojums", tā nosecināja vīrs, apēdot jau otro gabaliņu šīs kūkas. Un arī bērni nesūdzējās, jo kabačus vai cukīni nevar ne redzēt, ne sajust šajā kūkā. Klāt vēl mellenes, kas to visu padara košāku un vērtīgāku.

Ko labāk izvēlēties - kabaci vai cukīni? Tas, kas ir pieejamāks. Kārtīga latvieša mazdārziņā noteikti pieejamāks būs kabacis. Ja to nepāraudzē par milzeni, tad neliela izmēra kabacītis ir ļoti līdzīgs cukīni, kā nekā abi ir ķirbju šķirnes.  Tiem abiem ir mīksta miza un nemanāmas sēklas. Kabacītim miza būs gaišāka un to paņemsim no vijīga krūma uz zemes. Savukārt cukīni miza ir tumši zaļa un tie aug krūmos, bet visdrīzāk to paņemsim no veikala plaukta.

Kabači un cukīni satur daudz ūdens, tāpēc liekot tos kūkās un citos konditorejas izstrādājumos, vislabāk nedaudz notecināt, t.i. tos sarīvē un atstāj sieta virs bļodas un pēc pusstundas vēl nedaudz saspiež masu, lai šķidrums notek.

Kas vēl vērtīgs šajos dārzeņos? Tie satur ļoti maz kaloriju (svara vērotāji uzgavilē un iekļauj savā ēdienkartē). Tie satur arī daudz folātus jeb folskābi (šeit saausās topošās māmiņas un iekļauj kabaci ēdienkartē). Kāliju (kas parastam cilvēkam neizsaka neko), bet kālijs ir tas mikroelements, kas palīdz uzturēt normālu šķidruma līmeni mūsu šūnās, tāpat palīz muskuļiem sarauties un palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu (tātad ļoti noderīgi jebkuram). Un vitamīnu C atrodams kabačos un cukīni, bet par to jau vairs nav nekas jāpiebilst.

 

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.