Kad ķirši pieēsts jau pilns vēders, tad jāuzcep ir kūka. Vispiņķerīgākais ir izņemt kauliņu no ķiršiem. No saldajiem ķiršiem to ir vieglāk izdarīt, bet, liekot lietā visas savas meistarības un sentēvu metodes, atkaulot var arī mazos, skābos ķirsīšus. Skābiem ķiršiem piemīt tā bērnības garša, kad tika noplūkti tieši no koka. Bet abu veidu ķirši - gan saldie, gan skābie ir ne tikai gardi, bet arī vērtīgi.
- Ķirši ir bagāti ar antioksidantiem, kas aizkavē šūnu novecošanu un uzlabo spēju pretoties slimībām.
- Ķirši satur C vitamīnu, kā arī B grupas vitamīnus, K vitamīnu, dzelzi, magniju, ka arī daudz šķiedrvielas.
- Ķiršu sula palīdz pret podagru, locītavu un muskuļu sāpēm. Ķiršu sula būs labs palīgs arī pēc kārtīgas sportošanas, mazinot muskuļu sāpes un palīdzot organismam atjaunoties.
- Ķiršu sula samazina holesterīna līmeni.
- Skābie ķirši uzlabo gremošanas sistēmu.
- Iespējams, ka regulāra ķiršu vai ķiršu sulas lietošana uzturā var uzlabot miega kvalitāti.
Ko var iesākt ar ķiršiem?
- ēst svaigus
- izspiest no tiem sulu
- izcept ķiršu kūku
- atkaulot un sasaldēt. Arī no saldētajiem ķiršiem var izcept kūku, uzvārīt ķīseli, ielikt smūtijā vai iemest glāzē ar ūdeni (vai kas nu par dzērienu tur glāzē ir, metam klāt ķirsi)
- savārīt ievārījumu vai kompotu
- svaigus vai savārītus ar nedaudz cukura ķiršus liek uz saldējuma bumbas vai putukrējuma cepures
- savārīti ķirši (bez cukura) var būt kā piedeva gaļas ēdieniem, piemēram, pīles krūtiņai vai cūkgaļas filejas medaljoniem
- žāvēti ķirši un nedaudz tumšā šokolāde kā piedeva brokastu putrai, musli vai jogurtam.