Rabarberu krēms ar baltvīnu

Published on 26 May 2022 at 15:30

Rabarberu krēms ar baltvīnu izklausās restorāna cienīgi, bet ļoti vienkārši pagatavojams deserts. Tieši vīns piedos krēmam raksturu. Uzreiz gan jāsaka, ka noreibt no šī deserta nesanāks. Šo varēs ēst arī bērni, ja vien garšos. Rabarberi tiek sautēti baltvīnā, un augstos grādos alkohols iztvaiko, tomēr garšu desertam iedod tāpat. Sava deserta pagatavošanai izmantoju Riesling vīnu, kam raksturīga augļaina garša un viegls saldenums. Tā kā rabarberi paši par sevi ir skābi, tad labi der pussaldie un vieglie baltvīni.

Visvienkāršākā daļa krēma pagatavošanai ir rabarberu sagriešana un izsautēšana. Jāuzmana tas brīdis, kad rabarberi kopā ar cukuru un vīnu sāk vārīties, tad jānogriež mazāka uguns, jāatceras ik pa laikam apmaisīt un pēc dažām minūtem, kad rabarberi sāk jukt ārā, katliņu ņem nost no uguns. Pārlieku visu citā traukā, lai ātrāk atdziest un sablendēju ar rokas blenderi. 

Ja masa vēl ir karsta, turpat var likt uzbriedināto želatīnu un maisīt, maisīt, maisīt, kamēr želatīns izkūst un ir iemaisījies. Bet uz visu kopumu to var būt grūti saredzēt - ir vai nav izkusis. Tāpēc želatīnu nedaudz uzsildu (vispār lieku uz elektriskās plīts virsmas, kas vēl silta) un, kad jau kļūst šķidrs, leju klāt rabarberu masai. Želatīnu var sildīt arī ūdens peldē, ieliekot trauciņu ar uzbriedināto želatīnu lielākā traukā, kurā ieliets karsts ūdens. Variants ir arī nosmelt mazākā bļodiņā dažas karotes karstās rabarberu masas un likt klāt želatīnu un maisīt, tad šajā nelielaja daudzumā vieglāk būs rezēt, vai želatīns izkusis. Kad želatīns jebkādā veidā ir izkusis un iemaisījies, masa ir jāatdzesē.

Mazliet piņkerīgāk ir noķert to brīdi, kad masa ir pietiekami atdzisusi, lai varētu iemaisīt putukrējumu. Vislabāk ir turpat virtuvē rosīties un ik pa laikam (kādām 5 minūtēm) ar karoti apmaisīt rabarberu masu un vērojot sajust, vai masa ir atdzisusi un sāk stingt. Vislabākais būs brīdis, kad izbraucot cauri masai ar karoti, tajā paliks redzama vaga, kas lēnām aizvilksies ciet. Vienkāršāks variants ir pagaršot un sajust, vai masa ir remdena, un tad jau var likt klāt putukrējumu un tas neizkusīs. 

Visgrūtāk ir sagaidīt to brīdi, kad beidzot viss būs savilcies un sastindzis. Labāk atstāt to uz nakti ledusskapī, lai nav par to jādomā. Un no rīta pamosties un priecāties, ka šodien vakariņās būs gards deserts vai launaga našķis.