3 bumbieru receptes rudenīgai iedvesmai

Published on 30 September 2021 at 15:08

Šoreiz ne par āboliem. Bet bumbieriem. 

Nesen pasūtīju no zemniekiem kilogramu bumbieru un ieradās puse jau gandrīz šķidrā veidā, puse no tiem bija ļoti cieti. Šķita, ka vienkārši ēšanai bumbieri nebūs baudāmi, bet, tā vienkārši izmest, tos arī negribējās. Ļoti mīkstie bumbieri lieliski iederējās bumbieru-šokolādes tartē, kas labi garšo gan silta, gan atdzesēta ledusskapī. Šī recepte nāk no Francijas, un šis fakts vien jau liek desertam izklausīties izsmalcināti. Ar recepti ir padalījusies Rīgā dzīvojošā francūziete Aurēlija Gerū. Bumbieru sezonā arī mūsmājās tarte ir saņēmusi atzinību un ik pa laikam tiek pagatavota. Jāņem vērā, jo kvalitatīvāka tumšā šokolāde tiek izvēlēta šai receptei, jo pati tarte būs izsmalcinātāka garšās, bumbieri tomēr spēlē otro vijoli.

Ko iesākt ar cietiem bumbieriem? Var jau būt, ka kraukšķinot var arī apēst. Bet tas nav īsti mans variants. Visvienkāršāk būs bumbierus uzlikt uz pannas un karamelizēt piciņā sviesta un šķipsniņā brūnā  cukura. Šādi karamelizēti un pacepti bumbieri kļūst nedaudz mīkstāki un gardāki (saldāki). Atliek blakus pielikt bumbiņu plombīra vai nedaudz putukrējuma, vai grieķu jogurta ar apgrauzdētām auzu pārslām un deserts ir gatavs. Bet šoreiz padalos ar citu variantu, kuru izdomāt mani iedvesmoja draudzene, kurai nav mājās cepeškrāsns. Bet kūkas ir pelnījuši visi :) Es izvēlējos uzliet pa virsu pabiezu pankūku mīklu un pannu apsegt ar vāku, līdz rezultātā sanāk apgrieztā bumberu kūka pannā jeb bumbieru pann-kūka. Šāds cepums labi iederēsies brokastīs vai pēcpusdienas launagā pie kafijas vai kakao.

Cietie bumbieri ielīda arī kabatiņās. Atcerējos par citu draudzeni, kuras meitiņa nedrīkst lietot uzturā olas, tā nu bumbieru kabatiņas ir lieliska našķa recepte bez pievienotām olām. Ar bumbieriem un cidonijām.